Jula er over og vi skal tilbake til hverdagen igjen. Bort med stort familieselskap fylt med svineribbe, pinnekjøtt og kalkun. Men fortsatt har vi kanskje lyst på tradisjonsmat.
Hva er da bedre enn en hjemmelaga god gammeldags kjøttkake-middag på søndag?
Det smaker utrolig godt sammen med gode poteter bruna saus, ertestuing og eller kålstuing – toppet med litt rørte tyttebær.
Mettes kjøttkaker:
500g god kjøttdeig
2 ss potetmel
1 egg
1-2 ts salt (etter smak)
Litt nykverna pepper (etter smak)
Et lite dryss gastromat (kan utelates)
1,5 – 2 dl melk
Kna sammen kjøttdeigen med saltet til deigen blir litt seig i konsistensen. Tilsett de andre ingrediensene (unntatt melken) og elt godt. Spe med melken til passe deig.
Stek kjøttkakene. Lag de omtrent så stor som en spiseskje rommer. Stek dem og legg over i en panne med litt kraft (ca. 5 dl). La dem trekke der mens du lager brun saus og annet tilbehør.
Saus
Smelt ca. 50g smør/melange i en panne. Tilsett ca. 3-4 ss hvetemel. Brun til passe farge. Spe med kraften som kjøttkakene har trekt i, evt. litt ekstra vann om behov. Smak til med salt og nykvernet pepper. Ha kjøttkakene over i sausen igjen og la det bli varmt.
Kålstuing
500 g hodekål delt i biter kokes mørt (sil av vannet)
Lag hvit saus:
50g smør/melange og 3-4 ss hvetemel blandes
Tilsett melk ca. 3,5 dl og rør godt
La det koke noen minutter
Smak til med revet muskatnøtt, salt og pepper
Bland inn kålen og la det sette seg litt.
Må være så ærlig å si at jeg ofte tyr til ertestuing fra Toro, akkurat den er «kjempe godt nok», den, som de sier i reklamen 😊
Mvh
Mette
Comentarios