top of page

På denne siden finner du blogg-elementer om kjente folk, viktige hendelser – og aktuelt nytt.

Du er velkommen til å dele dine tanker og ideer med alle oss andre som følger bloggen fra Ålesunderen.

Våre blogger

Nyeste innlegg – les alle innlegg her >>

Program for

sommer/høst 2024

 

 • 13. juni
  Pub-vandring
  Trivelig kveld i godt lag
   

 • 6. juli
  Sommerfest på Dal
  Casa Engstrøm
   

 • 22. august
  Hagetreff på Lysaker
  Grill og epleslang
   

 • 12. september

  Rollon-dagen
  Skalldyraften
   
 • 24. oktober
  Besøk på Munchmuseet

Historiske røtter – Møre-jarlene
og Gange-Rolv

 

Slik skriver Snorre i sagaen om Harald Hårfagre: 

"Ragnvald Mørejarl var den kjæreste venn kong Harald hadde, og kongen satte ham høyt. Ragnvald jarl var gift med Hild, datter til Rolv Nevja, deres sønner var Rolv og Tore. Rolv var en stor viking, han var så svær av vekst at ingen hest kunne bære ham, derfor gikk han til fots overalt. Han ble kalt Gange-Rolv." 

Gange-Rolv la seg ut med kongen fordi han herjet i Norge også, ble lyst fredløs og havnet etter hvert i Normandie, der han under navnet Rollon ble hertug i 911

"Gange-Rolv seilte over havet til Suderøyene; derfra reiste han til Valland og herjet der og vant seg et stort jarlerike som han bygde for en stor del med nordmenn, og det heter Nordmandi siden".

Svært lite er overlevert om Rollons regjering i Normandie. Kildene kan berette at han lot seg døpe 912, og han døde sannsynligvis en gang mellom 928 og 932. Rollons etterkommere satt som hertuger i Normandie frem til 1202, og hans etterkommer Guillaume (død 1087) ble konge i England 1066 (Vilhelm Erobreren)
– se familietreet >>.

25. september 1911 ble det i byparken i Ålesund under en stor folkefest avduket en statue av Rollon/Gange-Rolv. Statuen var en gave til byen fra Rouen i Normandie. Den er en bronsekopi av en originalstatue i marmor fra 1863, som står utenfor katedralen i Rouen.

Normandie, nord-vest i Frankrike, får sitt navn fra Normannerne, som opprettet hertugdømmet Normandie i 911.

Rollon hadde herjet det religiøse og politiske sentrum Rouen og omgivelsene. I år 911 ledet han en styrke som beleiret Chartres, men ble angrepet av den frankiske kongen Karl den enfoldige som benyttet det midlertidige overtaket til å be om forhandlinger. Rollon gikk med på dette, og de møttes i kapellet Saint-Clair-sur-Epte.

Dodo skriver:

«Frankerne svarte: Om du har tillit til oss vil vi gi deg et nyttig og godt råd slik at folket kan få fred i sin vanskelige nød. Landet fra Andelle og ut til havet skal gis til det hedenske folket og du skal gi Rollo din datter som giftemål. Av dette kan du få mange fordeler over de folk som er dine motstandere. Rollo er jo av fineste kongs- og adelsblod, vakkert bygd, våpendugelig, klok i forhandlinger, av verdig ytre, vennlig mot oss, en trofast venn til dem han binder seg ved, men som motstander en grusom fiende, en klok, fast og medgjørlig lensmann alt etter forholdene, ...»

 

Velkjente fakta for ålesundere, men vi er ikke særlig imponerte over danskene, som mener at Gange-Rolv ikke kom fra våre trakter. Dem om det.

En engelsk versjon av denne historien kan du finne her >>

bottom of page