top of page

Bolludagur


– Det finnes mange godsaker som man kanskje bare finner på Sunnmøre, skriver Mette i denne matbloggen, der fokus ellers er fastelavn. I tillegg til fastelavnboller nevner Mette

  • Skilpadde

  • Grovkake

  • Timpe og

  • Thekake

Fastelavnsbakst og andre godsaker

– I år er fastelavn søndag 19. februar. Hvilke tradisjon har du? Bruker du lage fastelavnsboller? spør Mette.


Litt historikk rundt fastelavn:

Den kirkelige fasten er en forberedelse til påskehøytidas bønn og forsakelse. Den skulle vare i 40 lange dager. Men før fastetida begynte, kjørte man i katolsk tid i Norge ei feiring over tre dager. Da fråtsa folk i god mat og drikke, og brukte riset for å sikre ei tallrik slekt. I våre dagers fastelavnfest er fastelavnsris, smultboller og fastelavnsboller med krem og andre godsaker rester av denne gamle tradisjonen.

Fastelavn kommer av tysk Fastelabend, fasteaften. Dette var kvelden før fasten tok til. Feitetirsdag ble kalt grautatysdag på Sunnmøre. Da skulle rømmegrauten på bordet, den feiteste og beste maten de hadde. Askeonsdag var festen over og fasten i gang.

Du vet det nærmer seg fastelavn når damene fra sanitetsforeningen begynner å selge bjørkeris med fjær.

Fastelavnsboller med krem og smultboller var fast inventar i mitt barndomshjem når det var fastelavn.

Fastelavnsbollene kunne fylles med bare krem, krem og syltetøy eller kanskje og en kladd marsipan inni. På toppen måtte en ha et lite melisdryss. Smultboller var små boller, stekt i smult eller olje og rullet i sukker.


Spesialiteter

Det finnes mange godsaker som man kanskje bare finner på Sunnmøre. Godsaker fra bakeren som jeg husker fra oppveksen og jeg stadig blir minnet om ved besøk i Ålesund e:

Skilpadde, Grovkake, Timpe og Thekake

Grovkake og skilpadde bruker jeg ofte lage i heimen idag og. Alltid en slager. Skilpadda blir da litt større, blir ikke laget i posjoner.


Timpe e hvetbakst med vaniljekrem og rosin inni med sukkerstrø på toppen. Ser at timpe ikke lenger profileres som timpe, men hvetestang hos baker Walderhaug i Ålesund.


Thekake e kake toppet med hakka nøtter og sukker på toppen. Denne kaken har og en litt hvetebakst-konsistens.


Grovkake e små kaker laget med «gammel»/overskudds-bakst som base. Pyntes med et lag melis og kakestrø.


Skilpadde e små sukkerbrød med tykk vaniljekrem mellom. På toppen litt melisglasur. Noen bruker også legge på litt pynt på toppen, geletopper el.


Om noen ble inspirert til litt bakst, deler jeg gledelig oppskrifter jeg har, så bare ta kontakt 😊208 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

コメント


bottom of page