top of page

Tradisjonsmat

Oppdatert: 6. nov. 2023


Ja hva er egentlig tradisjonsmat? Man tenker vel på tradisjonsmat som oppskrifter som har fulgt familier eller steder gjennom minst 2 generasjoner. Tradisjonsmat kan være knyttet til hele landet, kanskje med små variasjoner eller til små steder. Fårikål og kjøttkake er vel å regne som nasjonal tradisjon, mens blandaball er eksempel på lokal tradisjon fra Nordmøre og Fosen.


I disse dager sitter jeg å lager «mammas kokebok del 1» til minstemann som skal flytte ut. Synes det er viktig å videreføre matlaging fra bunnen av og vår families mattradisjoner.

Det er jo lett å havne på taco og pizza bølga om man ikke får med litt spark bak hjemmenfra.


Høsten kommer snikende, og det er høysesong for slakting og jakt. Det gir jo oss tilgang til et stort utvalg av ferske råvarer en kan kokkelere med.

For oss Sunnmøringa er jo potetball, bacalao og brennsnut selvfølgelig tradisjonsmat som jeg har snakka om tidligere. Hvilke tradisjonsmat har gått i din «glemmebok»?

Hva med hønsefrikase, er det noen som lage det lenger? Kålrulletta er jo også en rett som lett går i glemmboka for ikke å snakke om fiskebolla i hvit saus.


Ser at noen cafeer/restauranter tilbyr husmannskost, her får vi glimt av tradisjonsmat.

Om du er i traktene på Øvre Romerike anbefaler jeg deg ta turen til Inges Cafe i Hurdalen. Her finner du god mat torsdag til søndag. Alltid en dagens husmanns som er alt fra Flesk og duppe og potetball/raspeball til kjøttkaker i brun saus.


Søndagsmiddager med familier er ofte fylt med tradisjon, hva er vel mer koselig enn det? Spise hjemmelaga kjøttkake i brunsaus med kålstuing eller ertestuing, en stor gryte fårikål eller kanskje en viltgryte sammen? Man tenker gjerne at denne type mat tar så lang tid å lage, eller nei det er for vanskelig. Men er det egentlig det?

Ja da, god mat har ofte lang koke-/steke tid, men oftest kan det stå og putre for seg selv mens du kan gjøre andre ting. Mye kan forberedes kanskje allerede flere dager før. Og mens maten koker, kan en leke med barn, barnebarn eller gå en liten søndagstur.

Skinkesteken gjør seg selv i ovnen, den, bare du har gjort forberedelsene, og sausen lager du når steken hviler.


Mat er bensin for både kropp og sjel; man skal ikke glemme det. Er det noe rundt mat og kaker dere kunne tenke dere å se/lese mer om her i bloggen til Aalesunderen? Kom gjerne med tips til meg på mail!


Mat-hilsen fra

Mette66 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page