top of page

Storbyen i nordvest


Det er ikke mer enn 800 år siden Borgund var den største byen mellom Bergen og Trondheim. Så kom Svartedauen, og "snipp, snapp, snute".

Nå er det fornyet interesse og innsats knyttet til Borgundgavlen og kaupangen der. De mange stubbemarkeringene utover sletta (bildet) viser funn fra tidligere utgravinger, sist på 1970-tallet. Men, den gang, som for 600-700 år siden, ble Borgund glemt. Restene av samfunnet i nordvest ble stuet bort i en kjeller i Bergen, sies det i en nylig artikkel i forskning.no.

forskning.no eies av Foreningen for drift av forskning.no. Foreningen har 78 norske forskningsinstitusjoner som medlemmer. I artikkelen fra april i år sammenfatter de livet ved Borgundfjorden slik:

Historien om Borgund begynner en gang på 900- eller 1000-tallet. Noen hundre år framover var dette den største byen langs kysten av Norge, mellom Trondheim og Bergen. Aktiviteten kan ha vært på det mest omfattende på 1200-tallet. I 1349 kommer svartedauden til Norge. Og så blir klimaet kaldere. Mot slutten av 1300-tallet forsvinner byen Borgund sakte ut av historien. Til den blir borte. Og glemt.

Nå, som det går mot sommer, kan det være av fornyet interesse å besøke utgravingene og Sunnmøre Museums nyoppussede lokaler. I mellomtiden kan du lese hele artikkelen om Borgund her >>

26 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page