Der fjord møter fjell, i havgapet på Sunnmørskysten, ligger arven etter et av Norges lengstlevende industrieventyr.
Vi besøkte nylig den gamle fabrikken i Langevåg, et ærverdig sted, hvor vi ville besøke Devold-museet og oppleve hvordan våre forfedre har jobbet for å skape en del av vår felles kulturarv.
Riktignok kom vi inn, men alt var pakket vekk og stablet bort. Her var det tydeligvis mer enn oppussing på gang. Koronaen får vel skylden også her?
Men outlet-senteret var åpent og vitnet om at, samtidig som Devolds hovedkontor har sete her, huser de gamle fabrikklokalene også det aller nyeste innen norsk moteproduksjon.
En rekke av landets fremste klesmerker er representert, og snart 170 år etter oppstart er det fremdeles et yrende miljø rundt Devold-fabrikken i Langevåg.
I Ålesund fra 1818
Virsomheten har sine røtter i gryende industrialisering og Haugianisme i Norge på slutten av 1700 tallet. I Stor-Elvdal ble Åmodt Patriotiske Selskab startet i 1782 med formål å drive industriell virksomhet og opplæring for bygdens unge. Varigheten ble kort, men en av dem som fikk opplæring, Halvor Halvorsen Ophuus kom i 1805 til Mjelva i Romsdalen. Han var personlig venn av Hans Nielsen Hauge og her startet han farging og veving. Han ble i 1815 stortingsrepresentant fra Møre og Romsdal. På nabogården Devold var det årlige Romsdalsmarkedet det viktigste handelmarkedet i Midt-Norge på denne tiden. Sønnen på Devold, Niels Olsen, ble gift med Halvor Ophuus' datter Margrethe og fikk opplæring i veving og farging. Han startet 1818 virksomhet i Ålesund, men det ble deres sønn, Ole Andreas Devold som ble den store industribyggeren. Han fikk utdannelse i Tyskland, og kom hjem med det nyeste mekaniske utstyret for strikking av luer og skjerf i 1849. I 1853 oppføres den første fabrikken i Skaret i Ålesund og dette regnes derfor som bedriftens startår.
Comments