Etter ÅLESUNDERENs krabbelag (bildet) skriver Mette om de mange mulighetene med skalldyr.
– Skalldyr spises kanskje mest når det er varmt i været. Lett, enkel og gjerne litt salt mat smaker godt når temperaturene er på sitt høyeste, og ofte med noe kaldt og leskende i glasset.
I Norge har vi tilgang på ulike typer skalldyr hele året, men det er under vinterhalvåret de fleste skalldyr er i sesong.
Fra september er krabbesesongen i gang. Hva smaker vel bedre enn fersk krabbe? Husker godt fra ungdomstiden at vi brukte dra på berga og rake/lyse krabbe. Var ofte rundt Magerholm, og så kokte vi dem på bål etterpå. Det var koselig. Vi hadde også båt og teiner, så vi hadde mye krabbe i høstsesongen.
Som Sunnmøringer er vi vel litt mer kresen på kvalitet enn Østlendinger generelt. Håper jeg ikke terger på meg noen no. Jeg spiser ihvertfall ikke hva som helst, kvalitet er viktig når en kommer til skalldyr; både rett oppbevaring og tilberedning er viktig.
– Hvilke skalldyr liker du best? Krabbe, reker, blåskjell hummer eller kanskje kongekrabbe?
Dette bildet er fra Dag og Mettes skalldyrskos for et par helger siden. Kjøpt hos Knutstad og Holen på Hamar. Fiskehimmelen på innlandet, som jeg kaller dem.
Enkelt og velsmakende krabbe, reker, brød, sitron og aioli.
Her østpå er det ikke så vanlig å gå på kaia og kjøpe ferske reker, som om en bodde i Ålesund, men har du en god fiskehandler i nærheten, finnes det alltid noe godt. Frosne reker finner man også overalt, men ikke alt er like bra. Jeg ser alltid på farge på rekene. Er de bleke, styrer jeg unna – og jeg velger gjerne større reker enn små.
Bildet viser rekene vi hadde på årets sommerfest. De kjøpte jeg fra fiskebilen til Møre Starfish.
Blåskjell er også godt. Fres litt sjalottløk og gjerne litt chili i en stor panne, damp blåskjella i litt eplemost eller hvitvin, og vips har du et lekkert måltid. Server med godt brød til.
Litt mer luksus er vel når man kommer til hummer.
Jeg lager gjerne Hummerbisque om jeg har tilgang til hummer. Litt jobb, men det smaker så utrolig godt. Sjekk ut Hummer Bisque - Kanskje verdens beste suppe | Gladkokken
Kongekrabbe er vel begynt å bli ganske vanlig i Norge no, men det er en dyr råvare. Jeg er så heldig å få litt kongekrabbe av og til, og da lager vi litt ekstra kos. Synes egentlig kongekrabben er bedre enn hummer, jeg da.
Kongekrabbe er god bare trekt i salt vann med sitron og urter, eller du kan dele den i 2 og bake den i ovenen med smør og urter etter smak. Eller kanskje du vil prøve deg på
Singapore Black Pepper Crab, det e godt, det.
Uansett hva som er din favoritt, håper jeg du fikk litt inspirasjon av meg her.
Happy cooking 😊
Mvh
Mette
Comments