top of page

Mettes brennsnut


Brennsnut, det sies at navnet kommer av brent snute - lukter og ser så godt ut at du ikke kan vente og dermed brenner snuten, skriver Mette i dette innlegget, som ÅLESUNDEREN håper ikke blir den siste matbloggen fra vårt matkyndige medlem!


Tradisjonsmat

Mine første minner rundt brennsnut e knytta til 17. mai. Ingen 17. mai uten pappas brennsnut. Store kjeler med brennsnut, sikkert 15-20 liter til sammen. Vi bodde på Skuggenhaugen på Gåseide og da var det Borgundgavelen som var steder for 17. mai feiring. Farmor og farfar bodde ved siden av oss, og det kom alltid mye familie fra heile byen innom etter tur i gavla. Da fikk brennsnuten bein å gå på.

Hjemme hos meg har det blitt 3 sesonger for brennsnut. I januar hvor jeg lager brennsnut på resten av fenalåret, 17. mai og på høsten når norske grønnsaker bugner i butikkene. Da lager man en stor gryte. Blir alltid nok til et halvt båtmannskap. Klarer liksom ikke lage litt brennsnut. Men det gjør jo ikke noe det for den er jo nesten bedre dagen etter.

Det fine med brennsnut er at det er forhåndsvis enkelt å lage. Kan lages dagen før om du skal ha gjester. Er det skikkelig fest kan e jo server med en god foccacia til, da metter det enda flere.

Det finnes sikkert like mange varianter med brennsnut som familier. Så ingenting blir feil her tenke e.

Her kommer min oppskrift på en god kjele brennsnut (5-6liter) 10 personer. Håper det kan inspirere noen til å lage ei gryte brennsnut. Vedlegger også min oppskrift på foccacia da det er kommet noen forespørsler på den etter sommerfesten.Mettes brennsnut:

1 kg bibringe eller annet suppekjøtt evt rester av fenalår.

Fyll opp vann til kjøttet e godt dekt

Kok i 2-3 timer. Skum av underveis


1 løk

8-10 poteter

6 gulrøtter

1 liten kålrot

1 lite hodekål

1-2 purreløk

1 blomkål

500g kjøttdeig ( krydre med litt salt og pepper, lag små boller)

Salt og pepper


Grønnsakene kuttes i passe biter. Ta kjøttet ut av kraften tillsett grønnsakene, evt fyll på litt ekstra vann (skal akkurat dekke grønnsakene) og kok opp. Tilsett kjøttboller og del kjøttet fra kraften i mindre biter. La brennsnuten koke på middelsvarme til alle grønnsaker er møre. Skum av underveis. Smaken blir enda bedre om den står en time eller 2 og trekker på lav varme. Smak til med salt og pepper. Serveres med flatbrød eller anna godt brød.Mettes foccacia:

½ pk Gjær

6 dl lunket vann

Ca 800g hvetemel

2ss sukker

1ts salt

2 dl olivenoilje (ikke alt skal i deigen)


Bland ut gjæren i vannet. Bland inn mel, salt, sukker og olivenolje. La deigen heve i ca 1 time (dobbel størrelse) Ha 0,5 dl olivenolje i en liten langpanne, ha i deigen trykk den ut til den dekker langpanna. Trykk ned små hull, hell på 0,5 dl olje og tilsett ønsket smak/pynkt (grønnsaker fetaost oliven eller annet godt) . Etterhev i 30 min. Strø over litt flaksalt og eller parmesan før den settes i ovnen. 200 grader i ca 25 min. Servers lun.


1 137 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page