Restematen som blei til festmat! skriver Mette om i denne bloggen. Les og bli klok!
Lenge siden du laga og/eller spiste svele? Her kommer en teaser 😊
Svela er den norske ur-kaken fremfor noe. Det var mye surmelk i omløp før i tiden, og restene gikk ikke til spille. Restene blei blanda med mel ol og blei da til det vi idag kaller sveler.
Svela er norsk tradisjonsmat på sitt beste. Har spredt seg fra kysten og rundt om i landet.
Stekt, men fortsatt myk og saftig, varm, luftig, søtt, surt, salt og passer til alt. Kaffemat, turmat, dessert og ikke minst fergemat.
Ingen fergetur uten svele eller? Idag er det vel ikke kafeer på fergene lenger bare automater, så er svela den samme da?
E huska også at de serverte gode svele i Borgundgavelen i min barndom.
Idag e vel nesten svela blitt markeds- og festivalmat nr 1. Du finner alltid ei bod som selger svele om du er på bondens marked eller en festival.
Â
Michelin-svele
Viste dokke forresten at de hadde svele på menyen til den tidligere michelin-restauranten til sunnmøringen Even Ramsvik, «Ylajalis», i Oslo? Det var selve finalen på dessertmenyen der.
Â
Her er et par varianter av oppskrift på gode svele, du kan jo teste begge og se hva som blir din favoritt:
Â
MRF svela
20 stk
5 egg
1,5 kopp sukker
1 l hvetemel
1 l kefir
1 toppet ts natron
1 toppet ts hornsalt
75g margarin
Pisk sukker og egg til eggedosis. Tilsett det tørre, smeltet margarin og kefir. La den svelle litt før det stekes sveler.
Â
Even Ramsviks svele
10-12 stk
3 egg
120 g sukker
300g mel
12g natron
½ ts hornsalt
10g salt
480g kefir
Pisk egg og sukker til eggedosis. Ha i det tørre, så kefir. La røren stå og svelle en times tid. Stek i vei.
Svele med hjemmelaga ripsgele smake fortreffelig 😊
Svele serveres tradisjonelt med smør og sukker, evt brunost. Men det finnes utallige varianter rundt omkring. Lønnesirup, eplesyltetøy, saltkaramell og krem – ja det e vel bare fantasien som setter stopper for hva vi kan ha på ei svele. Jeg selv foretrekker den bar, uten noe på. På Åråsen stadion for noen år siden så jeg de serverte pølse i svele,  den var noe spesiell syns no e da, men sikkert ikke mer spesiell enn Moss sine pølse i vaffel kanskje?
Svelegrepet
Skal du være en ekte svele-spiser, må du kunne «svelegrepet».
Kan du det?
På måten du holder svela, kan en skille mellom lokalbefolkning og turister på ferga, ref. Fjord1-Magasinet.
Svela skal holdes med ei hånd. Pekefinger og ringfinger under og lett trykk fra langfinger oppå så har du det.
Har du tips om svele, så send det til oss. Vi ser for oss en bred sveledebatt utover vinteren! Men først: Steik nokken svele til kaffen i helga og kos dokke masse,  snart e det vår igjen 😊
Â
Mvh
Mette Engstrøm
コメント