top of page

Krigshelten


Om du tar turen opp i Holmenkollåsen og besøker Roseslottet, treffer du på heltinnen fra Krigens dager, Margit Johnsen fra Ålesund! Ikke i egen høye person, selvsagt, men som malt heltinne i kunstnerens pensel.

Vebjørn Sand har samlet en rekke personligheter fra Andre Verdenskrig rundt på Roseslottet, og Malta-Margit, som hun ble kalt, står frem som én av dem.

«Hva hennes holdning betød for moralen om bord, sier seg selv», skrev kapteinen senere om Johnsens valg om å bli med på det som ble betegnet som Dødskonvoyen. Hun hadde fått tilbud om å mønstre av og heller få ny hyre senere, men Margit mente at det ikke ville være verre for henne å dø enn det ville for kapteinen. Mens bombene haglet rundt skipet, serverte Margit Johnsen kaffe og forfriskninger til mannskapet.

Messepiken Margit Johnsen er den høyest dekorerte norske kvinnen fra andre verdenskrig. I 2013 ble det reist en byste til hennes minne i Ålesund. Stedet der monumentet ble plassert fikk navnet Margit Johnsens plass.

Det bildet som inspirerte Vebjørn Sand, er trolig det samme som du finner i Nasjonalbibliotekets omtale av saken. Den kan du lese her >>

62 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page