Ny matblogg fra Mette. Denne gangen dreier det seg om klippfisk (og ikke bare "Bacalao" i sin urnorske form). Enjoy!
Mette skriver:
Klippfisk har lange tradisjoner i Norge, men mest sannsynlig stammer den opprinnelig fra spanske kolonister som trengte en god måte å konservere torskefangst sin ved New Foundland på. Her la de nysløyd og saltet torsk utover klippene, og lot sol og varme gjøre resten av jobben. Klippfisk ble til, og etterhvert ble Norge et naturlig sentrum for klippfiskproduksjon.
I begynnelsen var Kristiansund klippfiskby nummer 1 i Norge, dette pga at nederlandske og skotske kjøpmenn satset på produksjon av klippfisk der. Kristiansund lå strategisk til med tanke på tilgang på råstoff, og man slapp delvis unna konkurransen fra etablerte kjøpmenn i handelssentrum som Trondheim og Bergen.
Klippfiskproduksjonen vokste i rekordfart sammen med høy etterspørsel fra Spania, Portugal og etterhvert Brasil. Helt frem til midten av 1940-tallet forble Kristiansund klippfiskhovedstaden, men denne rollen tok etterhvert Ålesund over. På 1950-tallet ble klippfiskproduksjon modernisert med nye og mer effektive metoder for tørking. Sunnmøringene tok hintet, og i Ålesund og på Sula finner vi i dag flere av Norges største produsenter og eksportører av klippfisk.
Bacalao?
Vi nordmenn tenker vel oftest på Bacalao når vi hører ordet klippfisk. Bacalao betyr jo torsk ( i alle varianter)på spansk/portugisisk, så ber du om Bachalao i Portugal, får du nok mest sannsynlig klippfisk, men ikke norsk bacalao 😊
Mange tenker på klippfisk som et produkt som trenger mye tilberedning, men idag finnes det så mange varianter av produktet på markedet at du kan lage klippfiskmåltid på impuls. Du kan kjøpe alt fra hel klippfisk til ferdig utvanna klar til bruk. Om du kjøper klippfisk som må vannes ut, er det en tommelfingerregel som sier 1 døgn utvanning pr cm fisk. Det er viktig med god nok utvanning, ellers kan det bli for salt og hard konsistens på fisken, og det er ikke godt.
For noen år siden var vi på Klippfisk-akademiet i Ålesund. Det lå i 2. etg på Atlanterhavsparken og er dessverre nedlagt nå. Her fikk vi tapastallerken av klippfisk, hvor de hadde fokus på å bruke hele fisken. Klippfisksuppe, carpaccio, bruschetta med klippfisk, frityrstekt klippfisk og bolinhos (klippfiskboller). Servert med aioli, småpoteter og litt spekeskinke som tilbehør. Utrolig smakfullt samt spennende å se ulik bruk av klippfisk som råvare. Bildet til høyre.
Mettes klippfisk
Jeg bruker mye klippfisk. Ved siden av Mettes bacalao er gratinert klippfisk og den enkle varianten av trekt klippfisk med potet og løksmør eller eggesmør de største favorittene hos oss.
Det er bare fantasien som setter stopper for hva man kan lage av klippfisk. Så det er bare å prøve seg frem og finne sine egne favoritter.
Du finner mange fine oppskrifter på klippfisk om du følger denne linken:
Den siste vi prøvde derfra, var klippfisk med rotgrønnsaker. Ble nesten som en klippfisk-gryte, og den smakte veldig godt.
Håper dette gir litt inspirasjon til å prøve ut mer klippfisk til middag. Om noen ønsker tips og triks rundt klippfisk og oppskrifter, er det bare å ta kontakt.
Klippfisk-hilsen fra Mette
Comments