top of page

Julegodter


Er du blant dem som synes at Skittenklesøndag får være tilstrekkelig som juleforberedelse? Eller synes du, som Mette, at tiden før jul blir i knappeste laget, selv om du kommer i gang før Advent setter inn? Her får du tips om hva du bør tenke på før du går i butikken og handler inn for julekjøkkenet. Lykke til!


Mettes juleforberedelser

Førjulstiden er ei koslig tid. Jeg føler at det er viktig å prøve å ta vare på ulike juletradisjoner, men ikke alltid like lett å videreføre til ungdommen.

Hva må til for at du skal få julestemning? Baker du 7 slag og hva er de 7 slaga?

Hvilken saltmat hører til jula, om du ikke tenker middager?

  På Sunnmøre er det  utallige  juletradisjoner.  Det være seg feiring, saltmat eller søtmat. Anbefaler boka  Den gamle sunnmørsjula, av Sissel Brunstad og John Roald Pettersen, for den som ønsker å sette seg inn i – og dele – gamle tradisjoner.

 

Av søtmat  vokste jeg opp med julemanna, risboller, sirupsnipper, berlinerkranser, kokosmakroner, kransekake og smultringer. Og delfiakake da, noen som fortsatt lager det?

Noen av disse må man liksom ha for at det skal være jul, men her i huset lager vi ikke 7 kakeslag.

Vi må ha risboller, kokosmakroner, julemanna og, etter vi flyttet østover, har pepperkakene gjort sitt inntog. I tillegg prøver jeg få laget litt hjemmelaga godteri.

Marsipankonfekt og fudge/karameller er enkelt å lage og blir mye billigere enn å kjøpe ferdig julemarsipan i butikken. Julemarsipan-grisene til Nidar koster 460 kr/kg. Du kan få mye hjemmelaga marsipangodter for den prisen.

     Er du litt kreativ kan du lage julegriser og nisser selv. Eller få tak i mini kakeformer som har julefigurer. Stikk ut marsipanfigurer, eller trill marsipanpølser. Smelt litt sjokolade og dypp marsipanen i den – og vips har du egenprodusert julemarsipan.

  Egenproduserte spislige julegaver er jo alltid en slager. Fyll et glass eller en cellofanpose med julekaker og godter. Pynt med rød sløyfe og vips har du unike gaver til den som har alt.

 

Hjemmelaga lammerull er et must for at det skal være jul hos meg. Bruker lage den i god tid, dele den i passe biter og putte i frysen. Fast del av lunchbord i jula, og som kveldskost sammen med lefse og sennep.


Mettes lammerull

1 slagside/rulleskinn av lam, 1,5 kg lammekjøtt, 1 liten løk,  1,5ss salt, 0,5 ts pepper, 1 ts malt ingefær og 3-4 ts gelantinpulver

Skjær til og fjern evt bein fra siden.

Skjær kjøttet i strimler. Legg i siden lagvis med krydder, løk og gelantin. Rull sammen, fest m tannstikkere og sy rullen sammen. Jeg bruker legge den i grovsalt i kjøleskapet et par dager før jeg koker den. Pakk inn i klede kok/trekk i ca 1,5 time. La hvile litt, så legg i press. Øk presset sakte så rullen ikke sprekker.

 

En av mine nye juletradisjoner er Mettes julete ostekake med multer. Inspirasjonen fikk e etter et besøk i Finnmark. Og at Dag ønsket seg noe med multer til dessert. Tilpasser den med julesmaker og får da en fin juledessert.


Mettes ostekake med multe

160 g knuste havrekjeks eller lignende. Evt peppekakerester.

60 g smelta smør

2 ts kanel

600 g kremost naturell

150 g sukker

1 vaniljestang evt 2 ts vaniljesukker

1 ts kanel

3 egg

Rømmelokk: 3 dl rømme,2 ss sukker 1 ss sitronsaft

20 cm form, 180 grader

Bland sammen knust kjeks, smeltet smør og kanel. Trykk jevnt ut i formen, stek i 10 min.

Senk temp til 150 grader.

Bland kremost, sukker, vanilje og kanel i en kjøkkenmaskin på lav hastighet, rør så inn 1 egg av gangen til en glatt masse. Hell over bunnen og stek i 45min.

Rømmelokket : visp sammen rømme, sukker og sitronsaft. Hell forsiktig over kaken (som er litt avkjølt) stek i 5-10 min. Avkjøl minst 4 timer. Servér med rørte multer.

 

Håper innlegget har gitt litt inspirasjon og julestemning. Har dere spørsmål rundt andre oppskrifter nevnt i dette  innlegget så er det bare å ta kontakt, så deler e selvsagt.

 

Ønsker alle en flott førjulstid.

Mvh

Mette

 

58 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentarios


bottom of page