top of page

Eple-bonansa

Oppdatert: 6. nov. 2023


Høsten kommer sigende og eplehøsten står for døren. Gode norske epler.

Vår matblogger, Mette, har benyttet seg av avtalt epleslang hos Bakkes på Lysaker. Der bugnet det over av epler i flere varianter. –Hva skulle man lage av alle de fine eplene denne gangen tro? Her er noen ideer fra Mette:


Man tenker ofte kaker og desserter når man ser for seg epler og matlaging. Men epler er faktisk godt å bruke til middagsretter også. Stekt kveite med eplesmørsaus og byggrynsotto er en fin og frisk kombinasjon. Svin passer også veldig fint til eple. Hva med svinefilet og eple-kål salat? Eple er også et friskt innslag i en god hjemmelaga coleslaw.


Eplekake

En god eplekake er alltid populært, servert lun med litt krem eller vaniljes is på så blir det ren luksus. Eplekake finnes i utallige varianter, men jeg faller stort sett tilbake på varianten vi lærte lage på skolekjøkkenet for et par ti år eller så siden 😊

Lys kakedeig, masse epler stukket ned i deigen og et godt lag sukker og kanel på toppen.


Eplemos

Det ble også noen glass/bokser med eplemos som havna i fryseren. Fint til pålegg, kaker og desserter utover vinteren. Laget også en variant med kanel i. La da i en kanelstang i panna under kokingen.


Tilslørte – eller søkkrike?

For noen år siden kom jeg over en artig vri på «tilslørte bondepiker» i et ukeblad, nemlig «Søkkrike bypiker fra Ålesund» . Her byttes brødsmuler ut med kavring og nøtter, og med litt rømme i kremen så vips e vi på litt luksus dessert.


Oppskrift på «Søkkrike piker fra Ålesund»:

(4 posjoner)

3ss smør

2 dl kavring

1dl hassel-/valnøtter

3ss sukker

2 dl kremfløte

1 dl rømme

3 dl eplemos

Noen mynteblader til pynt

Rist hakkede nøtter i en tørr varm stekepanne til gyllen. Smelt smør i en stekepanne og bland knust kavring og sukker, stek til gyllen. Avkjøl og bland kavring og nøtter. Visp kremfløten vend inn rømmen.

Anrett i skål/posjonsglass. Lagvis eplemos, krem, kavringblanding. Pynt med litt mynte. Vel bekomme.


Makroner

Når jeg først var i bake- og eplemos-siget laget jeg også noen makroner. Fyllet på disse blei smelta hvit sjokolade blandet med eplemos og litt sitron. Den komboen ble veldig god.


All baksten fra helga blei fordelt på frysen, og dere kan tro kollegene på jobben var happy når Mette kom med kaker på en helt vanlig tirsdag 😊


Håper dere har fått litt inspirasjon til å bruke epler i matlagingen, nå som det er masse norske epler på markedet.

Ønsker dere tips til andre oppskrifter eller lignenede er det bare å ta kontakt.


Mvh

Mette

(mette.k.engstrom@gmail.com)


41 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Commentaires


bottom of page