top of page

Krønike med farge


Rønnebergslekta går flere hundre år tilbake i Ålesunds historie. Grunnleggeren, CARL ESAIAS RØNNEBERG (1779-1858), får så det holder i et Facebook-innlegg av Bjørn Jonson Dale for litt siden "… det som mest hjalp han fram var borgarstanden si ynkelige stilling, tilgang på "britisk" kreditt og ei heilt uvanlig brutal framferd mot folk som sto i bøkene hans.

Etterkvart som det gikk ut med gamle borgarar, var han på pletten og skaffa seg hand om mykje jordegods og nokre kirker. Eg reknar det som visst at leiglendingane fikk plikt til å handle hos han, ein skikk som vi kjenner fra praksisen til matadoren Nils WInd, også ein oppkomling. "

Den samme Dale har ikke mye til overs for boken om Rønnebergslekten, som kom for noen år siden på Skyline forlag. Han fnyser av forfatteren og skriver om det bildet han har brukt i sitt Facebook-innlegg at "Maleriet heng på Aalesunds Museum, der Ole M Ellefsen var styrar i mange år. Men Ellefsen hadde ikkje lagt merke til det, og derfor er bildet heller ikkje å finne i boka "Proprietærene. Rønnebergs saga", der Carl Esaias junior blir presentert som faren og som ektemann til si eiga mor. Dette er symptomatisk for nivået i Ellefsen si bok om Rønneberg..."

Men administrator av Facebook-gruppen, Arve Tore Flem, tar forfatteren og boken i forsvar: "Boka er god den. Levendegjør en familiekrøniker på en god måte. Noen få faktafeil som overskygges av familiehistorien som er svært sentral i byens vekst og utvikling. Anbefales!"

Så da anbefales det på det sterkeste å anskaffe seg boken og bedømme selv hva man synes om slekten som har stått sentralt i bybildet helt frem til våre dager.


Velbekomme – og ta ikke alltid det du leser på Facebook for god fisk.

37 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page