top of page

For 111 år siden

Oppdatert: 13. feb. 2023


Det er i dag, 25. september, 111 år siden statuen av Gange-Rolv ble avduket i byparken. Statuen var en gave til byen fra Rouen i Normandie. Den er en bronsekopi av en originalstatue i marmor fra 1863 (bildet – du legger merke til den moteriktige skjørtlengden?), som står utenfor katedralen i Rouen.

Historien om Gange-Rolv og opprinnelsen til Normandie kan du lese om på vår hjemmeside. Historikeren Dodo forteller:

"Om du (Karl den enfoldige – red.) har tillit til oss, vil vi gi deg et nyttig og godt råd slik at folket kan få fred i sin vanskelige nød. Landet fra Andelle og ut til havet skal gis til det hedenske folket og du skal gi Rollo din datter som giftemål. Av dette kan du få mange fordeler over de folk som er dine motstandere. Rollo er jo av fineste kongs- og adelsblod, vakkert bygd, våpendugelig, klok i forhandlinger, av verdig ytre, vennlig mot oss, en trofast venn til dem han binder seg ved, men som motstander en grusom fiende, en klok, fast og medgjørlig lensmann alt etter forholdene ..."

Velkjente fakta for ålesundere, men vi er ikke særlig imponerte over danskene, som mener at Gange-Rolv ikke kom fra våre trakter. Dem om det.

Gratulerer med de 1111 år, Gange-Rolv!

30 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page