Fårikål, Norges nasjonalrett, hvordan lager du din fårikål?
Ser at de siste åra har det blitt poppis å pimpe opp fårikålen, om det er med hviløk, løk og urter eller ingefær og chili. Men for meg skal fårikålen være den gode gamle tradisjonelle med kjøtt, kål og pepper – og kanskje litt persille på toppen.
Ettersom åra har gått, har jeg blitt mer bevist på kvalitet enn kvantitet når jeg lager mat. Kjøper gjerne kjøttet mitt rett fra lokale gårder. Det er bare så mye bedre enn det du får i kjedebutikkene.
Har funnet mine favorittgårder på øvre Romerike. Storfekjøtt og egg kjøper jeg hos Lille Vølner på Sørum. Lam hos Kværner gård på Kløfta og svin fra Kristoffersens Hobbygård i Eidsvoll.
Fårikålens dag
Tilbake til fårikålen – med egen dag, siste torsdag i september!
Hjemme hos oss har vi stadig diskusjon rundt løs pepper eller pepper i beholder. Jeg synes litt av sjarmen er å plukke ut pepperkorna, men det er ikke Dag helt enig i.
Jeg bruker ofte en blanding av bog og lammelår når jeg lager fårikål, ikke så glad i det fete/beinete fårikålkjøttet. Legger kjøttet lagvis med kål (starter alltid med kål i bunnen). Strør litt salt, pepperkorn (om du ikke bruker beholder da) og hvetemel mellom lagene. Hvetemelet gjør at kraften blir litt tykkere. Fyller opp med vann til litt under topplaget. Lar det småkoke et par timer til kjøttet er blitt mørt. Smaker så til om det må i litt mer salt.
Fårikål er ofte best dagene etter, så har du tid, lag den kvelden i forveien, så varmes den forsiktig opp neste dag. Eller la den stå på svak varme i mange timer slik at smakene får satt seg.
Serveres med gode mandelpoteter, litt persilledryss og kanskje gulrøtter til. Vel bekomme.
Med vennlig hilsen
Mette
Comments